Smještaj

Vodič - Kontinentalna kuhinja

Tradicionalna kuhinja kontinentalnog dijela Hrvatske potvrđuje pravilo o povezanosti geografije i gastronomije. U tom smislu može se reći kako je oštrija klima sjeverne Hrvatske sa svojim dugim i hladnim zimama jedan od razloga što su za ovu kuhinju tipična ''konkretnija'' masnija jela bazirana na mesu, pikantni začini i ukiseljeno povrće. Također na njezin su razvoj povijesno utjecale mađarska, austrijska i turska gastronomija od kojih je između ostalog naslijedila tradiciju pripremanja raznovrsnih gulaša i čobanaca te polaganog kuhanja namirnica. Ovom prilikom predstavljamo vam 5 jela tipičnih za kontinentalnu Hrvatsku:


  • Štrukle su možda najpoznatija delicija sjeverozapadnog dijela Hrvatske. Pripremaju se i u slatkoj i u slanoj varijanti, a glavni sastojak im je tanko vučeno tijesto za čiju je izradu potrebno podosta vještine i vremena. Takvo se tijesto ovisno o želji nadjeva različitim sastojcima: sirom, makom, jabukama, tikvom i repom. Najpopularnije su štrukle punjene svježim sirom i zapečene u vrhnju.
  • Paprikaš je jelo za koje važe dva osnovna pravila: treba biti dobro začinjeno slatkom ili ljutom crvenom paprikom (otuda i naziv jela) i valja pustiti da se svi sastojci polako kuhaju u svojim sokovima. Paprikaš se radi od kombinacije mesa i povrća, a za područje Slavonije i Baranje tipičan je fiš-paprikaš koji se priprema od riječne ribe.
  • Purica s mlincima je jelo koje se tradicionalno ponajviše veže uz Zagorje. Riječ je pečenoj puretini koja se poslužuje s posebnom vrstom ručno rađenog tijesta – mlincima. Njihova priprema je jednostavna: izrađuje se tanko tijesto bez kvasa koje se peče, lomi u manje komade i naposljetku zalijeva masnoćom koje je meso pustilo tijekom pečenja.
  • Kulen je vrsta kobasice tipične za područje Slavnije i Baranje. Kulen je osobit ne samo po svom okusu, već i načinu pripreme. Naime, riječ je o krupnije mljevenom, pikantno začinjenom, dimljenom i sušenom mesu čiji je proces pripreme prepoznat kao važan dio tradicije ovoga područja. Upravo iz tog razloga kulen je uvršten na listu zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske.
  • Kotlovina je naziv za specijalitet koji je karakterističan po svom načinu pripreme. Naime, svinjeći kotleti i kobasice peku se u vlastitom soku i vinu u posebnoj metalnoj posudi – kotliću – po kojem je samo jelo i dobilo ime. No posebnost ovog jela nije samo u njegovu okusu, već i u činjenici da se kotlovina tradicionalno uvijek priprema na otvorenome, najčešće na sajmovima, pa za lokalno stanovništvo predstavlja neku vrstu kolektivnog kulinarskog događaja.

Smještaj
Povratak na vrh