Smještaj

Marčana, Istra - Top znamenitosti i mjesta za odmor

S ostacima iz prapovijesti, crkvicama iz srednjega vijeka, ornamentima baroka i autentičnom istarskom arhitekturom Rivijera Marčana stvorila je savršeno ozračje za miran obiteljski odmor u ruralnom ambijentu. Nepomućenim spokojem mjesta rivijere vlada bogatstvo prirode – zeleni brežuljci i plave uvale u koje ćete se, zbog ponegdje strmog i nepristupačnog terena, najlakše skriti - barkom.


Rivijera Marčana – nasljednik povijesnog šarenila

Središte rivijere mjesto Marčana predstavlja povijesna bogatstva trobrodnom crkvom sv. Petra i Pavla iz 15. st. koja "vlada" središtem mjesta te srednjovjekovnom crkvom Antuna Padovanskog. Rakalj, poznat već od 12. st., upoznat će vas s tradicionalnom istarskom lončarijom te s etnografskom zbirkom starih istarskih predmeta. U tlocrtu staroga kaštela Rakalj prepoznat ćete ruševine utvrde, kule obrambenih zidova i stražarnicu. Hodočasnici Rivijeru Marčana posjećuju u Hreljićima, najmanjem marijanskom svetištu u Hrvatskoj, slaveći Gospu od Zdravlja.

No, najstariji grad rivijere je Nezakcij. Prijestolnica Histra predstavit će vam arhitekturu uredno sačuvanim tlocrtima, a urne i predmete položene u grobove iz vremena prije rimskog osvajanja pogledajte u Arheološkom muzeju u Puli. Gradina oblikovana u brončano doba zadivit će vas povijesnim, antičkim i kasnoantičkim ostacima, kao sličan efekt proizvest će i brojni istarskih kažuni. Te autohtone poljske kućice rađene istom tehnikom kao i suhozidi, bez ikakvog vezivnog materijala, služile su Istranima kao zaklon od lošega vremena i za odlaganje alata. Njih ćete, šećući istarskim cestama vina i maslina, viđati po istarskim poljima.


Prirodne ljepote Rivijere Marčana za savršenu zabavu

Kavran, idilično seoce će vam pružiti prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev, od Učke na sjeveru do rta Kamenjak na jugu. Manjadvorci će vas razmaziti autentičnom istarskom atmosferom, dok u Prodolu možete uživati u dugim šetnjama poljima i hrastovim šumama. Ljepotom vas možda iznenadi i obližnji kamenolom, mjesto u kojem su brojni umjetnici pronalazili, osim materijala, i inspiraciju za svoja djela.

U neposrednoj blizini Marčane nalazi se konjički centar, a uživati možete i na 300-metarskoj plaži te brojnim sportskim terenima u Dugoj Uvali u kojoj se razvija i zdravstveni turizam. Podzemlje rivijere Marčana možete proučiti u Ljubićevoj pećini, koja je bila naseljena čak 2000 godina pr. Kr., jami Golubinki ili Perešinovoj pećini.


Kopneni i morski užici u idiličnim istarskim selima

Uvala Budava zbog zabranjenog pristupa u prošlosti sačuvala je sve prirodne ljepote. Krnički porat, poznat i kao Luka Krnica obalni je produžetak Krnice duboko uvučen u kopno. Zanimljiva obala i podmorje idealni su za ronjenje što Krnicu čini prikladnom početnom destinacijom za ronilačke ture po okolnom akvatoriju. U Krnici se, tvrde, pripremaju najbolje škampe na Jadranu. Ne propustite kušati i gutljaj-dva istarske supe, crnog vina s prženim kruhom uz dodatak šećera, maslinovog ulja i papra, koji će vam poslužiti u tradicionalnom istarskom vrču za vino, bukaleti.


Pročitajte više o...

Belavići

Belavići

Duga Uvala

Duga Uvala

Hreljići

Hreljići

Kavran

Kavran

Krnica

Krnica

Luka Krnica

Luka Krnica

Manjadvorci

Manjadvorci

Muntić

Muntić

Pavičini

Pavičini

Peruški

Peruški

Prodol

Prodol

Rakalj

Rakalj

Veliki Vareški

Veliki Vareški

Smještaj
Povratak na vrh