Smještaj

Baranja, Kontinentalna Hrvatska - Top znamenitosti i mjesta za odmor

Baranja je skriveni turistički biser koji se smjestio na istoku Hrvatske. Iako je mnogi definiraju kao dijelom Slavonije, Baranja je zasebna regija sa svojim geografskim, povijesnim i kulturnim specifičnostima.


Zanimljivosti

Posljednjih godina Baranja je turistima postala jedna od privlačnijih destinacija u Hrvatskoj. Mnogi će reći da je najpoznatija znamenitost u Baranji park prirode Kopački Rit, no istina je da ćete u Baranji pronaći mnoge druge znamenitosti i načine za zabavu. Baranja nije klasična destinacija u kojoj prevladava masovni turizam. To je slikovito područje koje će svakog turista osvojiti na prvu svojom spokojnom prirodom, riječnim i močvarnim predjelima koji otkrivaju tajne biljnog i životinjskog svijeta. Nevjerojatni pejzaž upotpunjuju vinogradi, polja suncokreta i zlatnog klasja kao i pitoreskna sela.
U kombinaciji s kulturnim, zabavnim i gospodarskim manifestacijama Baranja se polako afirmira kao prepoznatljiva destinacija ruralnog turizma. Kada se govori o gastronomiji Baranja je jedna od najzanimljivijih regija u Hrvatskoj upravo zbog raznovrsnosti, odnosno širokog spektra jela koji uključuje mesne, riblje specijalitete ali i zanimljive deserte kao i poznata vina i rakije.


Kulturna raznolikost

Prostor Baranje je pravo multikulturalno središte s obzirom na to da okuplja oko 20 različitih nacionalnosti. Osim domaće tradicije i kulture imat ćete priliku upoznati i način života i drugih naroda na ovom području.


Kopački rit

Sjeverno od ušća Drave u Dunav, na području koje tvori nevjerojatan prizor na šume, jezera, livada, bara, smjestila se jedna od najvećih prirodnih močvara u Europi – Kopački Rit. Uvršten je na Ramsarsku listu močvara svjetskog značaja te je predložena za uvrštenje Listu svjetske prirodne baštine UNESCO-a. Velika bioraznolikost (više od 2000 bioloških vrsta) u Parku odraz je bogatstva flore i faune koje su posljedica razvijenog ekosustava kojeg redovito svake godine plave vode Dunava i Drave i tako izmjenjuju njegov izgled.


Pročitajte više o...

Draž

Draž

Smještaj
Povratak na vrh