Smještaj

Kraljevica, Kvarner - Top znamenitosti i mjesta za odmor

Na mjestu susreta kopnenih puteva s morskim, između urbane Rijeke i turističke Crikvenice, smjestila se Kraljevica kao središnje mjesto istoimene rivijere. Pristupačna iz svih smjerova, veselo dočekuje svoje goste i čuva ulaz u Bakarski zaljev.
Na Rivijeri Kraljevica uživat ćete u slikovitom spoju pomorskog središta i privlačnog ljetovališta, a među njezinim srednjovjekovnim kulisama i čistom prirodom zaboravit ćete na svakodnevnu rutinu.


Rivijera Kraljevica inspirirana prirodom

Tradiciju turizma Kraljevica njeguje od osnivanja prvog javnog kupališta na poluotoku Oštro, a prvi gosti bili su umjetnici tražeći inspiraciju za svoja djela.

Pogodni klimatski uvjeti Rivijeru Kraljevica odavna su je učinili privlačnom turističkom destinacijom. Tradicija je živa i danas kada je, među ostalima, rado posjećuju alergičari koji u Lječilištu za alergijske bolesti dobivaju neophodno olakšanje.

Šljunčane i pješčane plaže na poluotoku Oštro, šumovita uvala Scott te borovita uvala Dubno pretvorile su Rivijeru Kraljevica u srcu Kvarnera u neiscrpnu oazu spokoja i ugode.

Kraljevica, kao i ostala mjesta rivijere, inspiriraju i danas - uživajte u dugim šetnjama u živopisnom Bakarcu, pogledu na susjedni otok Krk, opustite se u zelenilu šuma i plavetnilu kulisa malene Šmrike i uvale Neriz.
Okupajte se u moru, suncu i buri – sve navedeno ima opuštajuća i ljekovita svojstva.


U Rivijeri Kraljevica kucaju dva plemićka srca

Rivijera Kraljevica već imenom ukazuje na aristokratsko podrijetlo. Iako arheološki nalazi ukazuju na antičke korijene, grad Kraljevica poznatiji je po svojim srednjovjekovnim vladarima - knezovima Zrinski i Frankopan.
Plemići su u samom srcu grada podigli čak dvije utvrde-dvorca.

Dvorac "Stari grad" izgrađen je početkom 17.stoljeća, dok je njegov pedesetak godina mlađi "brat" poznat pod imenom "Frankopan". Potonji plijeni pažnju slučajnih putnika svojom ljepotom i položajem – prkosno stoji iznad mora. Njegovom šarmu zasigurno doprinosi i činjenica da se unutar njegovih zidina kovala urota protiv tadašnje vlasti.

Danas su se dvorci urotili protiv svakodnevice te tijekom ljetnih večeri ugošćuju hrvatske i strane glazbenike, kazališne i folklorne družine, turiste željne zabave te odzvanjaju muzikom, smijehom i stranim jezicima.


Rivijera Kraljevica u centru veselog Kvarnera

Krajem lipnja zabavite se u Kraljevici na tradicionalnoj regati krstaša. Svake godine nakon natjecanja priprema se nezaboravna fešta uz igru potezanja konopa i pjesmu do zore.

Izleti u susjedna mjesta Rivijere Kraljevica zadivit će vas svojim posebnostima. Prepustite se ljetnoj gradskoj vrevi u 20-tak kilometara udaljenoj Rijeci ili produžite do Opatije, austo-ugarske arhitektonske bajke u mediteranskoj flori. Crikvenica, povezana dugim šetnicama s okolnim mjestašcima, natjerat će vas da se zaljubite u kvarnersko priobalje.


Pročitajte više o...

Hreljin

Hreljin

Kraljevica

Kraljevica

Šmrika

Šmrika

Smještaj
Povratak na vrh