Smještaj

Rijeka, Kvarner - Top znamenitosti i mjesta za odmor

Rijeka je treći najveći grad i najveća pomorska luka u Hrvatskoj. Osim toga to je destinacija u kojoj će vam rijetko biti dosadno s obzirom na to što sve nudi posjetiteljima. Veličanstvene građevine koje odražavaju habsburšku baštinu, upotpunjene bogatom kulturnom scenom i najzabavnijim hrvatskim karnevalom lako će zadržati svakog znatiželjnog posjetitelja.


Povijesni utjecaj na izgled današnje Rijeke

Iako se nalazi uz more Rijeka je zanimljiva jer svojom vizurom (kazališta i palače izgrađene u neoklasičnom stilu) više podsjeća na srednjoeuropski grad kao što su npr. Budimpešta ili Prag. Prvo nasljeđe na području Rijeke podignuto je još u vrijeme rimskog Carstva, no pravi procvat Rijeka doživljava za vrijeme vladavine Austro-Ugarske Monarhije, kada je bila važno trgovačko i pomorsko središte. Uz austro-ugarski prisutan je i talijanski stil gradnje. Sve to najbolje možete vidjeti ako prošetate centrom grada. Rijeka je puna zanimljivih događaja koji su utjecali na svjetsku povijest. Tako je primjerice to grad u kojem je izumljen prvi torpedo koji se kasnije tu i proizvodio. Također, manje poznata činjenica jest da je u Rijeci otvoren jedan od prvih europskih disko klubova.


Destinacija koja će osvojiti i one najzahtjevnije

Rijeka nije tipična jadranska destinacija koju obilježavaju duge plaže pune ležaljki i suncobrana. To je zanimljiva urbana sredina s pravim velegradskim ugođajem koji je opet drugačiji u odnosu na druge velike gradove jer nije toliko užurban. Zanimljiv izgled grada prati izrazito bogat kulturan program i scena koja vlada u gradu. Za doživjeti sve čari Rijeke trebalo bi vam više od jednog dana. Ako ste ipak ograničeni vremenom ovo su znamenitosti koje nikako ne smijete propustiti:


  • šetalište Korzo
  • Hrvatsko Narodno Kazalište
  • Kapucinski samostan Gospe Lurdske
  • Guvernerova palača
  • Muzej moderne i suvremene umjetnosti
  • Kastav
  • Astronomski centar
  • Crkva sv. Vida
  • Peek and Poke muzej

Osim razgledavanje kulturno povijesnih znamenitosti dobru zabavu možete potražiti na nekom od glazbenih festivala, gastronomskih i sportskih događaja. Centralno godišnji događaj u Rijeci svakako je poznati riječki karneval, najveći u Hrvatskoj i jedan od najpoznatijih u Europi.


Najpoznatije plaže

Zbog svog specifičnog geografskog položaja u rijeci postoji nekoliko plaža. Najviše ih je u istočnom i zapadnom dijelu grada. Najpoznatija je plaža Ploče. Od ostalih plaža vrijedi spomenuti i Glavanovo, Grčevo, Bivio te posebno uređene plaže za pse na Kantridi i Biviju. Do svih plaža voze gradski autobusi. Od autobusnih stanica do plaža je samo nekoliko minuta hoda, a u blizini svih plaža moguće je pronaći besplatni parking.

Rijeka - Što raditi, što vidjeti?


Pročitajte više o...

Bakar

Bakar

Kostrena

Kostrena

Krasica

Krasica

Rijeka

Rijeka

Škrljevo

Škrljevo

Smještaj
Povratak na vrh