Smještaj

Lika i Gorski kotar, upoznajte svoju destinaciju za odmor u Hrvatskoj

Osim što su među najprometnijim područjima u Hrvatskoj, Gorski Kotar i Lika imaju iznimne prirodne elemente zbog kojih je idealna destinacija za svako godišnje doba. Geografski položaj ovog područja je specifičan jer osim Velebitskog planinskog masiva ima i izlaz na more zbog čega može biti idealna za ljetni odmor ali isto tako i za ljubitelje snježnih radosti.


Odmor u prirodi

Apartmani i kuće koje su smještene u netaknutoj prirodi idealna su prilika za bijeg iz gužvi gradskih sredina kao i za potpuni doživljaj odmora za um i tijelo. No nemojte misliti da je netaknuta priroda jedino što Gorski kotar i Lika mogu ponuditi svojim posjetiteljima. Mnogi događaji i osobe koji su promijenili svjetsku povijest, neobični gradovi, i izvorna domaća hrana. Što bi osoba više mogla poželjeti na jednom odmoru?


Komadić raja na zemlji

Znate li da je 2 sata dovoljno da doživite raj na zemlji? Toliko je potrebno da obiđete sve ljepote najstarijeg i najvećeg Nacionalnog parka u Hrvatskoj uvrštenog na UNESCO listu svjetske baštine još 1979. godine. Sastoji se od niza različitih vodopada koji se slijevaju u kristalno jezero. S obzirom na ljepotu koja se ne da opisati riječima Plitvice će vam pružiti nezaboravno iskustvo i pružiti nevjerojatne prizore koje možete zabilježiti svojim kamerama. Plitvice su posebne jer ih možete posjetiti u svakom godišnjem dobu, a poseban izgled imaju zimi kada se voda zaledi zbog čega možete dobiti osjećaj kao da se nalazite u snježnom kraljevstvu.


Iz zemljine utrobe do najviših vrhova Velebita

Osim nacionalnog parka, Gorski kotar i Lika nude jedinstvene prirodne pojave i znamenitosti onima koji na odmoru traže nešto više akcije. Pećinski park Grabovača koji se nalazi 2,5 km od mjesta Perušić mjesto je u kojem obitava mnoštvo endemičnih biljnih i životinjskih vrsta. Takva okolina je idealna za bicikliste, speleologe, kajakaše i mnoge druge. Vrijedi spomenuti i špilju Samograd koju mnogi zovu i podzemna katedrala zbog neobičnih prirodno oblikovanih stijena.

Mnoga speleološka nalazišta mogu se pronaći u još jednom Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Izazov speleolozima pružit će jedna od najdubljih jama na svijetu poznatija pod nazivom Lukina jama.
Područje sjevernog i južnog Velebita odlično je za planinarenje i aktivnu šetnju, no pripazite da ne krenete u vrijeme jake bure.


Bogata povijest

Glavni grad županije Gospić je neizostavan grad na popisu mjesta koje trebate obići. Osim lijepe arhitekture, ovaj gradić će vas svojim izložbama iz brojnih muzeja upoznati s važnim povijesnim događajima i kulturom. Nikako ne smijete zaobići memorijalni centar posvećen Nikoli Tesli i njegovim izumima, uređen u prostoru njegove rodne kuće u Smiljanu.
Želite osjetiti najjače udare bure u Hrvatskoj? Nikako ne smijete propustiti grad Senj, no osim ovog prirodnog fenomena, mali gradić će vas provesti kroz najvažnije trenutke njegove srednjovjekovne povijesti.


Skijanje s pogledom na more

Osim što je jedno od najpoznatijih obiteljskih skijališta, Platak je idealan i kao ljetna destinacije za brojne planinare, penjače i ostale rekreativce. Vrijedi otići do najvišeg vrha (1.363m) i doživjeti nevjerojatan prizor koji seže sve do mora. Iako je područje Gorskog kotara većinom prožeto planinama to ne umanjuje njegovu važnost. U to se možete uvjeriti obilaskom strogog prirodnog rezervata Bijelih i Samarskih stijena koje svojim neobičnim izgledom pokazuju kako priroda može biti svojevrstan umjetnik.


Pročitajte više o...

Lika i Gorski kotar

Rivijera Gorski kotar

Lika i Gorski kotar

Rivijera Plitvice

Lika i Gorski kotar

Rivijera Velebit

Smještaj
Povratak na vrh