Smještaj

Novigrad, Sjeverna Dalmacija - Top znamenitosti i mjesta za odmor

Rivijera Novigrad okružuje svojim mjestima morski zaljev specifična oblika koji nosi naziv Novigradsko more. Sa sjeverozapadne strane Rivijeru Novigrad zatvara uski prolaz koji natkriljuju dva mosta, kraseći Maslenicu u podnožju. Blizina južnog Velebita dodatno obogaćuje turističku ponudu aktivnog odmora pretvarajući mirna mjesta za obiteljski odmor u savršeno polazište za istraživačke izlete. U okolici Rivijere Novigrad potražite Nacionalni park Paklenicu, rijeku Zrmanju, gorostasan Velebit i obližnje gradove bogate povijesti.


Rivijera Novigrad u sjeni davnina

Središte rivijere, grad Novigrad, uvukao se u uski zaljev Novigradskog mora nalikujući, tako smješten, na gradić na obali riječnoga rukavca. Iznad današnjeg grada pruža se pogled na uzvisinu s rimskom utvrdom koja je, obnovljena 1220. godine, dobila ime Castrum Novum - Novigrad. Iako naseljen od ilirskih vremena, Novigrad svjedoči o svojoj urbanoj sadašnjosti. Bogatu prošlost predstavlja brojnim crkvicama u autentičnom ozračju minulih vremena, pošteđenom od industrije i intenzivnog naseljavanja. Obližnje selo Pridraga krije ranokršćansku crkvu Sv. Martina iz čak 5. stoljeća i ostatke starohrvatske crkve Sv. Mihovila iz 9. stoljeća.


Mirisi i okusi rivijere Novigrad

Obližnje Posedarje, naseljeno još početkom 13. st., danas je poznato po odličnom prometnom položaju i deliciji - posedarskom pršutu - za koji se mještani hvale da ga pripremaju vlastitim rukama koristeći samo sol, hladni dim i buru. Osim po pršutu, Rivijera Novigrad poznata je po dagnjama koje su među najukusnijima u Hrvatskoj zahvaljujući utjecajima rijeke Zrmanje. Ne propustite stoga dočekati lokalne ribare na povratku s mora, njihove mreže će vas počastiti brojnim specijalitetima.


Od intimnih uvala do adrenalinskog raftinga

Rivijera Novigrad svojim posjetiteljima pruža neslućene mogućnosti doživljaja. Pored dviju uređenih prirodno šljunčanih javnih plaža, novigradska obala obiluje malim šljunčanim izoliranim uvalama koje osiguravaju intimu u sjeni tamarisa.
Rijeka Zrmanja pronašla je svoje ušće u Novigradskom moru i u svom gornjem toku omogućila rafting pustolovinu. Najbolje iskustvo doživjet ćete u svibnju kad je priroda u punoj snazi, a ako želite apsolutno uzbuđenje, dođite na Zrmanju za vrijeme jakih kiša.
Na Rivijeri Novigrad možete se zabaviti bungee jumpingom s 50-ak metara visokog Masleničkog mosta. Ljubiteljima prirode svidjet će se Nacionalni park Paklenica koji je samo 20-ak minuta udaljen od Posedarja. Velebit možete istražiti pješice, a biciklističke staze provest će vas i ostalim mjestima rivijere: Podgradinom, Pridragom i Maslenicom.

Novigrad - Što raditi, što vidjeti?


Pročitajte više o...

Karin Gornji

Karin Gornji

Kruševo

Kruševo

Maslenica

Maslenica

Novigrad

Novigrad

Podgradina

Podgradina

Posedarje

Posedarje

Pridraga - Cuskijaš

Pridraga - Cuskijaš

Smještaj
Povratak na vrh