Smještaj

Labin, Istra - Top znamenitosti i mjesta za odmor

Labin, jedna od prvih rivijera koje su pokrenule hrvatski turizam, posjetiteljima otkriva i spomenike svoje rudarske prošlosti. Očaravajuće šetnice uz more te unikatni spoj prirode i kiparstva dio su šarma istočne obale Istre. Rivijera Labin ne zaostaje ni u ponudi ljetnih događanja – kulturni spektakl koji grad Labin pretvara u umjetničku koloniju te festival mističnih priča Istre oduševit će sve posjetitelje.


Rivijera Labin – od rudarstva do turizma

Povijesna priča Rivijere Labin započinje davnim nazivom Albona, kojim su Kelti opisali Labin kao "grad na brdu". Uz staro ime zapisano na reljefu iz 3. st., grad svoje povijesne tajne čuva i u baroknoj palači Battiala-Lazzarini iz 18. st. U njoj je otvoren Narodni muzej grada čija replika rudnika svjedoči o dugoj rudarskoj prošlosti starog Labina.

Povijesne zanimljivosti nastavljaju se nizati u srednjovjekovnim gradićima gdje su pronađeni značajni spomenici hrvatske pismenosti – kameni Plominski natpis iz 11. st. u Plominu te pravni spis Istarski razvod iz 16. st. u Kršanu.
Noviju povijest ispisuje grad Rabac u kojem se, izgradnjom hotela Quarnero 1889., na Rivijeri Labin rodio turizam.


Cesta umjetnosti usred zelenila Rivijere Labin

Jedna od najljepših pješačkih staza Istre prolazi kroz gustu mediteransku šumu Rivijere Labin, povezujući gradove Labin i Rabac. Posjetitelje koji se odluče na 3 km ove opuštajuće šetnje iznenadit će bistri potok koji uz stazu tvori male slapove i očaravajuća jezerca.

Pokraj mjesta Štrmac, Rivijera Labin skriva svoj muzej na otvorenom - Park skulptura, gdje je oko 90 kiparskih radova postavljeno u "galeriji" zelenih livada. Najatraktivniji dio parka je Bijela cesta, 800 metara duga staza sastavljena od 15 modernih kamenih mozaika, djela različitih umjetnika.

Dalje na morskoj obali, u uvali Duga Luka, Rivijera Labin čistim morem dočekuje posjetitelje davne labinske luke Prtlog.


Rivijera Labin – ljetna republika umjetnosti i istarskih mitova

Srednjovjekovni grad Labin, poznat po brojnim ateljeima i galerijama, svako se ljeto održavanjem "Labin Art Republike" pretvara u umjetničku meku rivijere. Tijekom manifestacije na ulicama grada održavaju se koncerti na kojima ćete čuti sve, od jazza do tradicionalnih klapa, izvode se kazališne predstave te organiziraju noćna razgledavanja grada.

Folklorne večeri i gastronomska ponuda autohtonih specijaliteta očekuje posjetitelje Rapca na zabavnim večerima "Ca su kuhale naše noni".

Povratak u prošlost Rivijera Labin omogućuje u srednjovjekovnom Pićanu gdje se održava Legendfest - festival legendi, mitova i priča iz Istre. Ulice koje vrve divovima, vilama i čarobnjacima, gdje odzvanja glazba, izvode se predstave i organiziraju se radionice, dio su ove prave istarske bajke.

Labin - Što raditi, što vidjeti?


Pročitajte više o...

Crni

Crni

Duga Luka (Prtlog)

Duga Luka (Prtlog)

Junac

Junac

Kapelica

Kapelica

Kosi

Kosi

Labin

Labin

Mali Golji

Mali Golji

Marići

Marići

Plomin

Plomin

Plomin Luka

Plomin Luka

Presika

Presika

Rabac

Rabac

Ravni

Ravni

Ripenda

Ripenda

Ripenda Verbanci

Ripenda Verbanci

Salakovci

Salakovci

Smolići

Smolići

Stepčići

Stepčići

Sveta Marina

Sveta Marina

Sveti Bartol

Sveti Bartol

Vinež

Vinež

Vozilići

Vozilići

Štrmac

Štrmac

Smještaj
Povratak na vrh